Späť na zoznam
24. december 2016
Journal

Čuchové receptory v zime odpočívajú

Vône sú jedným z najsilnejších indikátorov ročného obdobia. Každé obdobie prináša špecifické zmesi aróm, a tie sú úplne odlišné.

Čerstvé kvety a rozmrazená zem na jar, grilovačky a horúce chodníky v lete, suché lístie na jeseň a sneh a ihličie v zime. Niektoré z týchto vôní nám prinášajú viac povzbudenia ako iné. Už ste niekedy zaznamenali ako dlho chcete byť vonku počas jari a leta, a ako veľmi túžite ostať pod paplónom počas zimy?


Čuch v zime „hybernuje“

Nielen chladné teploty nás držia vo vnútri. Náš čuchový zmysel je v zime počas pobytu vonku menej stimulovaný, pretože je vtedy možné cítiť menej vôní. Podľa Pamely Dalton, odborníčky na čuch v Monell Chemical Senses Center vo Philadelphii, sa molekuly vône pohybujú počas zimy vzduchom omnoho pomalšie, čo znamená náročnejšie zaznamenanie vône.

 

 

Nakŕmenie zmyslov

V zime nie sme na pachy senzitívny, pretože sa naše čuchové receptory jemne skrývajú (uzavrú sa), aby sa chránili pred chladným, suchým vzduchom. Kompenzujeme si nedostatok vonkajších aróm tým, že prinášame vôňu zimy dovnútra.  Či už by to bola vôňa horiaceho dreva v krbe alebo varenie horúcej polievky či koláčov, potrebujeme nejakým spôsobom nasýtiť zmyslové receptory, ktoré v domácom prostredí zacítia viac, než v mínusových teplotách počas pobytu v exteriéri.

 

Zdroj foto: unsplash.com

 


Podobné príspevky


23. apríl 2017
Journal

Môžu náš pokojný spánok ovplyvňovať vône?

Naše sny ovplyvňuje množstvo faktorov, ktoré na nás vplývajú cez deň, no i počas noci. Napríklad aj miestnosť, v ktorej zaspávame. Keď sa prebudíme, často si spomenieme na obsah snov, no v opačnom prípade nám sny vyfučia ihneď z hlavy. 

Čítať viac
18. máj 2017
Journal

Nostalgia vôní z detstva

Pri zacítení niektorej z vôní sa dokážete preniesť späť do detstva. Je to preto, že vôňa, ktorá bola priradená k nejakej situácii či objektu v rannom detstve, má v mozgu privilegované miesto.

Čítať viac
18. máj 2017
Journal

Môžu nám arómy potravín pomôcť pri chudnutí?

Nemôžeme pochybovať o tom, že ak zacítime vôňu práve dopečeného koláča, dostaneme na neho automaticky chuť.

Čítať viac